اهمیت خالص بودن نمک طعام | سبزیجات

در احادیث اسلامی هم پیشنهاد شده در شروع هر وعده غذایی بهتره مقدار کمی نمک بخورین.

اما به صورت میانگین روزانه کمتر از ۱۰ گرم نمک باید مصرف شه و اگه به سلامت خودتون اهمیت می دید، حتما باید این موضوع رو جدی بگیریم!

نمک در صنایع غذایی

نمک ، علاوه بر این که طعم خوبی به مواد غذایی میده، از رشد میکروارگانیسمای بد در محصول جلوگیری می کنه.

چربیا رو در کالاهایی مثل سوسیس و کالباس پخش می کنه و اکتین و میوزین (پروتئینایی که گوشت رو محکم و بزرگ می کنن) رو جدا کرده و پروتئین گوشت رو حل می کنه.

در میوه ها و سبزیای کنسرو شده، شرایط مناسبی رو واسه فعالیت میکروارگانیسمای مطلوب، جفت و جور و عمل تبخیر رو ایجاد می کندو در حالی که به اون طعم مناسب میده، بافتای محصول رو هم محفوظ نگه می داره. 

نمک به عنوان موثرترین عامل پایین آورنده فعالیت آبی (Water activity)، از رشد و نمو میکروارگانیسمای مضر جلوگیری کرده و فساد مواد غذایی رو به تاخیر میندازه؛ یعنی فشار اسمزی رو در خارج از پیکره میکروارگانیسم های مضر زیاد می کنه و باعث می شه این میکروارگانیسما آب از دست بدن و حالت پژمردگی برگشت ناپذیر پیدا کنن. در نتیجه یا رشد شون متوقف می شه، یا از بین می رن.

خالص بودن نمک

این که نمک در صنایع غذایی خالص باشه، خیلی مهمه. کلرید سدیم به عنوان مهم ترین ماده الکترولیت، در مایع بین سلولی بدن آدم عمل می کنه و در پلاسما، لنف ، مایع بین سلولی عرق و مایع مغزی نخاعی هست.

وقتی تعادل الکترولیتی بدن به هم می خوره (مثلا در شکلای جور واجور اسهال)، از محلولای تزریقی کلرید سدیم با غلظت ۰/۹ درصد (سرم رینگر) استفاده می کنن.

اگه کمی کلسیم در نمک طعام وجود داشته باشه( که در کنسروسازی استفاده می شه)، پوست حبوبات ، گلابی، ذرت و اجناس مشابه سفت می شه؛ اینطوری که پکتین موجود در پوست این اجناس با کلسیم ترکیب شده و ماده سفت و محکمی رو تولید می کنه.

متقلبین مواد غذایی از این خاصیت استفاده کرده و واسه سفت کردن بافت خیارشورهای تخمیری فله ای نامرغوب، آهک که مقدار زیادی کلسیم داره، به اونا اضافه می کنن.

ناخالصی های نمک

نمک چه به صورت استخراج شده از معادن سنگ نمک و چه به صورت استخراج شده از آب دریا دارای ناخالصیای زیادی  است. کلی ترین ناخالصی نمک، سولفات کلسیم یا گچه که به دلیل سفید بودن اون قابل تشخیص از نمک نیس، ولی اگه نمکی رو که دارای ناخالصی گچه در آب حل کنیم، گچ اون در آب حل نشده باقی می موند.

ناخالصی دیگری که مانند گچ در آب نامحلوله ولی قابل تشخیصه، گل ولای همراه با اون هستش که باعث تیرگی رنگ نمک می شه. ناخالصیای نامحلول حدود ۵ درصد سنگ نمک رو تشکیل می دهد.

ناخالصیای دیگری که از دید مقدار در سنگ نمک ناچیز هستن، ولی از دید ایجاد مشکلات نا مطلوب و مسمومیت در بدن آدم اهمیت دارن، شامل فلزات سنگینی مثل سرب، جیوه، کادمیوم، آرسنیک و چیزای دیگه ای به جز اینا س که هر کدوم از این عناصر مضرات زیادی واسه سلامتی بدن آدم دارن، چون این عناصر دارای خاصیت تجمع کم کم در اندامای بدن بوده و مسمومیتای طولانی و مشکلات بهداشتی مختلفی ایجاد می کنن.

به خاطر همین ضرورت داره این ناخالصیا طی روند تصفیه، از نمک خوراکی جدا شده و نمک از دید وجود این ناخالصیا، به حد استاندارد و مطلوب برسه.

ناخالصیای فلزات سنگین

همونجوری که گفته شد هر چند ممکنه این جوری ناخالصیا به مقدار ناچیز در نمک وجود داشته باشن، ولی به دلیل ایجاد مشکلات بد، بعضی خطرات اونا رو میگیم:

۱- سرب

ذرات ریز سرب به دلیل سنگینی وزنشون، کمتر از راه ریه وارد بدن می شن. سرب و املاح اون در شیره معده ای و روده حل شده و به شکل کلرور دوبرابر سرب و سدیم در می آید که سم اون خطرناکه و مقدار ناچیز اون در بدن باعث مسمومیت می شه.

اگه مقدار زیادی سرب از این راه وارد بدن شه، به شکل فسفات سرب کلوئیدال در تموم بدن پخش می شه که بیشتر در استخوانا، به خصوص در اپی فیز، مو، ناخن و مراکز عصبی ، کبد، غدد فوق کلیوی ، کلیه ها، طحال و در اعضایی که چربی زیادی دارن، تجمع پیدا می کنن و مشکلات زیادی رو به دنبال دارن.

مثلا در بزرگسالان کم خونی ، سردرد  خستگی ، ضعف ، تخریب سلسله اعصاب و ضایعات مغزی بوجود میاره و در کودکان استفراغ ، بی حالی ، کما و ضایعات مغزی رو به دنبال داره.

۲- جیوه

ترکیبات محلول جیوه از راه دستگاه گوارش به سرعت جذب می شه. مهم ترین عضوی که مورد تهاجم سموم جیوه ای قرار میگیره، کلیه ها هستن. حتما شنیدین که کلیه ها مثل قلب دوم ما هستن. سموم جیوه ای کلیه ها رو حجیم ، نرم و متورم می کنه و رنگ اونو تغییر داده و مایل به زرد می کنه.

اگه مسمومیت با این سموم بیشتر باشه، کلیه ها از بین می رن و مسمومیتای طولانی به سلسله اعصاب آسیب میزنن.

۳- آرسنیک

ترکیبات آرسنیکی، کبد رو نشونه می گیرن. در اونجا اثبات ، منتشر و جذب می شن.

قسمت بیشتر آرسنیک در کبد رسوب می کنه. منتشر کردن و جذب اون طبق نوع مسمومیت فرق داره. در مسمومیت زیاد، آرسنیک معمولا در جهاز هاضمه، کبد و کلیه یافت می شه. این ماده در بدن با آنزیمای گروه سولفیدریل ترکیب شده ، اونا رو خنثی می کنه و در نتیجه مسمومیت و مرگ رو به دنبال داره. اگه در نوع طولانی، در مو و ناخن مستقر می شه. آرسنیک موجود در نمکای ناخالص، معمولا شکل طولانی مسمومیت رو بوجود میاره.

۴- کادمیوم

مسمومیت به وجود اومده به وسیله این عنصرتا حدودی مشابه آرسنیکه. هم اینکه تماس بدن با کادمیوم، دلیل افزایش دفع گلوکز، پروتئین و اسیداوریک می شه و کادمیوم با غلظت زیاد شرایط ایجاد ذات الریه ی زیاد و مسمومیت همراه با تهوع ، استفراغ ، اسهال و سستی رو باعث می شه.

۵- مس

مسمومیت مس با اینکه در نمکای ناخالص ممکنه بروز کنه، وقتی که با املاح آرسنیک همراه شه، بسیار شدید و خطرناکه.

منبع : tebyan.net

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *